Jasons side

Siden for brukshunder

Vil du være med på sporkurs?

Sjekk under "kurs" for å få en beskrivelse av sporkurset.

Sjekk kurskalender for oppsatte kurs :-)

Om dere er 3-4 personer som vil ha kurs samtidig, kan jeg sette opp egne kurs. :-)

Sporkurs 27.-28. februar

Da var det sporkurs igjen. Det ble nok en gang kurs på snø, men det så ikke ut som om det var noe problem for de fire kurshundene. Lørdag morgen møtte 3 kjempemotiverte hundeførere med til sammen fire hunder. Stig var med med sin flat, Kinto, på 8 måneder, Kjersti med sin blandingstispe Elise på 4 år og Angelena var med sine to bordercollie hanner; Cleo på 1,5 år og Kaos på 5,5 år.

Vi hadde som vanlig en teoridel først der vi gikk gjennom de grunnleggende tingene før spor kan settes ut i livet. Etter et par timer var vi klar til å ta fatt på de første sporene. Ut fra slik jeg vurderte hundene ble det til at vi med Elise, Cleo og Kaos gikk godbitspor mens Kinto fikk direkte påvikning av sporlegger. Stig har gått godbitspor med sin gamle hund, og ville gjerne prøve en annen måte på Kinto. Alle de fire hundene tok veldig fort hva hundeførerene fortalte dem og gikk etter hver veldig gode spor alle sammen. Alle hundene fikk to spor hver på lørdag. Vel, Kjersti gikk tre, da hun hadde litt problemer med linen på spor to, og ville gjerne ha et siste spor for å ha den gode følelsen. Noe som fungerte veldig bra.

Søndag var det duket for litt lengre spor på alle. Uheldigvis for Kjersti var hun ikke helt frisk når hun kom, så jeg gikk et spor med Elise. Etter dette reiste Kjersti hjem. Vi avtale at vi skulle finne en dag der vi skulle få gått noen spor slik at Elise også fikk flere spor. Tilbake var Angelena og Stig som begge fikk utvidet lengden på sporene sine. Angelena la også buer og vinkler, noe som ikke var noe problem for verken Cleo eller Kaos. Kjekt å være instruktør med bare flinke kursdeltakere :-)

Her er en liten presentasjon av helgens kursdeltakere:

Stig og Kinto på 8 måneder

Stig har gått godbitspor med sin gamle hund og ville med Kinto prøve spor uten godbit. Vi vekslet da på Kjersti og Angelena som sporleggere og ga Kinto direkte påvirkning. Dette fungerte veldig bra for Kinto. Han er en livlig, typisk Flat som elsker å jobbe. Kinto prøvde, som de fleste, å finne sporelegger ved hjelp at vind og syn, men Stig ble etterhvert veldig flink til å stoppe med en gang Kinto løftet hodet. Kinto forstod fort at for å komme fram til sporleggeren måtte han bruke nesen i bakken. Når han da kom fram, hadde sporlegger med seg en liten ryggsekk som var fylt med godbiter og leker. Dette syntes Kinto var kjempe. Hele hodet hans forsvant ned i sekken. Dette var helt klart noe han tok med seg til neste spor, for da var det ikke tvil om at han viste hva som var på slutten av sporet. Han løftet hodet veldig mye mindre og hadde mer og raskere framdrift i sporet. Veldig bra. Når det gjelder starten av sporet, må du huske å alltid være nøye, Stig. Legge fertgrop og gjerne sette hunden på sporet litt før fertgropen. Du ble utrolig flink til å lese hunden etterhvert som vi gikk. Framover kan du veldig godt legge lenger og litt vanskeligere spor for Kinto, men husk å gå tilbake til det litt lette innimellom. Vi hadde et siste spor med Kinto på søndagen der Kinto bare fant selve ryggsekken. Dette var nytt, og både Kinto og Stig falt litt ut :-), men med litt hjelp ble dette en kjempeavsluttning. Bare husk å belønn det at han markere på selve ryggsekken, noe han gjorde kjempefint. Når du fikk summet det litt Stig, ble dette veldig bra. Du kan godt fortsette å bare legge gyggsekken i slutten av sporet til Kinto, men jeg tror han nok vil sette pris på å finne mannen der også av og til. Når det gjelder framdrift, fortsett der vi slapp. Øk lengden litt og litt på sporet samtidig som du også lar det gå litt tid mellom selve påvirkningen og når hunden får starte sporet. Legg hunden i bilen noen minutter før du startet. Etterhvert vil du ikke trenge påvirkningen, men ta gjerne et innimellom med påvirkning likevel. Veldig motiverende for hunden. Kinto er en kjempehund og dere passer veldig godt sammen. Du er kjempeflink å lese hunden og om du fortsetter med treningen kommer dere til å bli kjempeflinke!! så ikke slutt ! :-)

Kjersti og Elise på 4 år:

Elise er en blandingshund på 4 år. Hun er blandig mellom Border Collie og Pointer. Med tanke på at Elise har litt jakthund i seg, ville jeg at hun skulle prøve med godbitspor. Elise er heller ikke spesielt glad i leker, men mat er derimot velidg kjekt. Dette gjorde at Elise var den perfekte godbitsporhunden. Første sporene til Elise gikk veldig bra. Hun var litt ute og sjekke til sidene, men da stod Kjersti stille, slik at det ikke ble noe løsning for Elise. Elise skjønte fort at for å få mer godbiter måtte hun følge sporet framover. Dette gikk veldig bra. Kjersti var også veldig flink og ikke lot Elise gjøre feil. Etterhvert som Kjersti ble sikker på hva hun skulle gjøre og ikke gjøre gikk dette kjempebra. Du var litt uheldig på det siste sporet på lørdag Kjersti, der linen ble viklet rundt det meste, men sporet Elise gikk da var kjempebra. Virkelig bra. Vi tok et spor til for å få den rette gode følelsen før vi avsluttet, noe som nok var bra for deg Kjersti. Det gikk jo også kjempe. Du må også være nøye i starten av sporet. Lage fertgrop og gjerne sette hunden på sporet en liten meter før denne. Fortsett også med å stoppe dersom Elise vil sjekke utenfor sporet. Det er nok jakthunden i henne som gjør at hun går slik, men det vil etter hvert som hun får erfaring i at det er framover det kjekke er, bli mindre og mindre. La avstanden mellom deg og henne bli lengre og lengre. Jobb deg nærmere om du føler du må. Etterhvert som du får gått flere spor vil også du stole på at hunden gjør jobben og slappe av mer i linen. Dette blir kjempebra!! Synd du ble syk på søndagen, men denne dagen skal vi ta igjen så fort som mulig. Elise er en kjempefin hund som har et behagelig tempo i sporet. Det var kjekt å gå bak henne i sporet på søndag.  Når du trener framover, behold godbitene i hele sporet en stund til. Prøv det litt fram. Ta vekk litt og litt, for så å gå et spor som er fult av godbiter av og til.  Legg gjerne lengre spor med litt buer og vinkler. Hvis det blir for vanskelig og du føler at dette ikke gikk helt bra, avbryter du bare og legger et nytt spor. Tror nok også Elise synes det er kjekt med spor som går litt over og under ting. Litt utfordringer. Kjekt å se hund og fører som passet så godt sammen. Du også må bare fortsette med dette, for dette blir bra !

 

Angelena og Kaos 5,5 år

Angelena har trent en del hund før hun kom på sporkurs, og hadde med seg sine to hunder Kaos og  Cleo. Begge hundene er Border Collie og ganske så typiske sådan. Utrolig kjekke hunder med masse med motor. Her er det ingenting som stopper når de skal jobbe. Det som var fint å se med Angelena var at hun har en del ritualer før hun setter hunden i søk. Ikke tvil hos hundene at de skal jobbe. Jeg så for meg at denne rasen kan ha godt av litt ro i sporet og valgte derfor at begge hundene til Angelena skulle gå godbitspor. Noe som så ut som det fungerte veldig bra ! Begge hundene fikk  føst et ganske så kort spor for at de skulle forstå hva det gikk i, noe de begge tok veldig bra.

Kaos var nok den som var mest nøye av de to. Han hadde en kjempefin fart i sporet og jobbet utrolig bra. Godbiter var helt klart tingen. Etterhvert som helgen skred fram fikk han lengre spor, med vinkler og kryssinger, noe han taklet veldig bra. Det som er det viktigste å tenke på med Kaos, Anglena, er at det er han som skal finne slutten, ikke hjelp ham der. Kaos er en hund som virkelig elser å gå spor. Det å finne slutten betyr ikke så mye som det å fortsette sporet. Vi endte opp med å bruke mat som slutt også, noe som gjorde at han virkelig stoppet opp og fant slutten. Kjempebra !! Det som nok kan hjelpe han i fortsettelsen er at en også bruker sporlegger i slutten. Husk da på vind og at sporlegger er helt gjemt. Sporlegger bør da også ha med seg leker, gjerne en slik ryggsekk som vi brukte til de andre, der det er godbiter og leker i masser. Etter flere slike spor tar du bort selve sporleggeren og legger kun sekken. Om Kaos ikke viser interesse nå, gå flere spor der sporleggeren er i enden. Du kan også legge ned gjenstander i løpet av sporet. Om Kaos markere på disse, kan du godt avslutte sporet der. Ha da med deg godbiter i lommen som du belønner med. Poenget her er at han får en veldig positiv respons på å vise deg "ting" i sporet som det lukter menneskefert av.

Du har en kjempebra sporhund her !! Det med slutten er helt klart noe du bør jobbe med, men det er i grunnen et luksusproblem. Kaos ser ut som om han koser seg når han går spor og han er kjempegod til det!!

Cleo (se bilde under) var den yngste hunden til Angelena. Også han tok det med godbitspor veldig fort. Forskjellen på han og Kaos var at Cleo hadde mer fart i sporet. Her er det viktig at det er du som bestemmer farten, Angelena! Cleo fikk også i løpet av helgen lange spor med vinkler, noe han tok utrolig bra. Veldig bra arbeidslyst her !! Med en slik hund er det viktig å være veldig nøye i starten av sporet. Gjerne la han starte søket en meter eller så før fertgropen. Da får han kommet seg ned og blir mer konsentrert. Etterhvert som du fåt gått en del spor, bør også liggetiden på sporene bli eldre. Det vil nok også hjelpe til med å få farten ned. Da må han konsentrere seg litt mer for å følge sporet. Legg gjerne også flere gjenstander i sporet. Når han finner ut at det er mer å finne enn selve slutten, vil han også sette ned farten noe. Nok en kjempehund!!

Når det gjelder hvor lenge du skal holde på med godbiter i sporet, ville jeg ha gjort det en god stund til. Da spesiellt på Cleo. Dette hjelper også med å holde farten nede. Etterhver prøv deg fram og ta vekk litt og litt godbiter. Det blir ikke noe problem for noen av disse hundene, men husk å gå litt tilbake av og til. På den måten holder du dem konsentrerte og de kommer til å fortsette å gå veldig gode spor!!

Du er en kjempeflink hundefører som i tillegg har to kjempegode hunder! Her kan det bare gå en vei!!

Angelena og Cleo 1,5 år:

se over :-)

Sporkurs 6.-7. februar

Da var det nytt år og nytt sporkurs. Skulle egentlig hatt kurs siste helgen i januar, men da var det for mye vind, så dette ble avlyst og satt en uke fram. Denne helgen var det bare to av de fire som skulle på kurs  som kunne, men to på kurs er fint. God tid til hver hund og fører, og jeg koser meg med kurs, så en ekstra kurshelg er bare fint :-)

De som møtte på kurs denne helgen var Dag Tore med labradoen Odinpå 5 måneder og Mette Karin med Weathen terrieren Akela på 4 år.

Kurset ble holdt på Sviland. I og med at det nå er en del snø, hadde Benthe Karin og jeg trokket skogen full av spor dagen før. Ville ikke at hundene skulle bruke øynene på sporene, men for uten det er det ikke noe problem å gå spor når det er snø. Skogen var full av spor, så det fungerte veldig bra :-).

Vi startet med en liten teoridel der jeg tok for meg hva spor er og momenter en bør tenke på i forbindelse med innlæring av spor. Ingen av de to deltakerene hadde noe særlig erfaring med spor, selv om Dag Tore hadde gått litt godbitspor med sin første hund. Han ville nå svært gjerne gå spor uten godbit, noe jeg så at kom til å passe veldig godt for Odin. Odin er en herlig valp med masse personlighet og energi. Mette fortalte meg at Akela ikke var særlig glad i leker, men var veldig glad i mat. Hun ville gjerne gå godbit spor, noe vi også gjorde. Kjekt med kurs der vi har begge disse to typer sporinnlæring. Litt av min filosofi er at de som er på kurs gjerne er med og ser på sporene til de andre hundene. En lærer utrolig mye av å se på andre, både hvordan hund og fører ter seg i sporet. 

Her er en presentasjon av kursets deltagere:

Dag Tore og  labradoren Odin:

 

Alltid kjekt med unge hunder på kurs. De er så åpne og ivrig til å lære. Odin er ingen unntak her. Dag Tore har tidligere hatt en blandingshund som var blanding av Jãmthund og Elghund. Han hadde gått godbitspor med denne hunden og ville gjerne gå spor uten godbit med Odin. Odin var en perfekt hund til direkte påvirknig. Benthe Karin var sporlegger og brukte litt tid før hun gikk til å kose med og bli kjent med Odin. Odin syntes alle mennesker var helt greie, så der var det ikke noe problem. Benthe Karin hadde med yndlingslekene til Odin og lekte med disse før hun forsvant ut i skogen. Dag Tore stod og holdt Odin uten å gjøre noe, og Odin var veldig ivrig. Her var det viktig å ikke forstyrre Odin, men la han stå og fokusere på der sporlegger forsvant, noe Dag Tore gjorde helt etter boken. Når sporlegger hadde lagt seg ned og var i skjul, slapp Dag Tore Odin fram og han løp de to tre meterene til der han sist hadde sett sporlegger. Ikke noen tvil at han ville finne. Her var Dag Tore veldig flink og stod og ventet. Odin brukte øre og øyne alt han kunne, men fikk ikke løsning. I det han satte nesen i bakken, bare det avgårde. På det første sporet hadde Odin et par tre slike stopp, men kom fram til Benthe Karin med nesen i bakken. Kjempebra! På neste spor, var det ikke noe tvil at Odin hadde skjønt hva vi skulle og hvordan vi det skulle gjøres. Han hadde et par stopp der han prøvde å finne lette løsninger, men her var Dag Tore veldig flink og ble stående stille. Hunden fant selv ut at for å komme videre, måtte han bruke nesen, noe han gjorde og det førte til funn. Kjempekjekt å se. Søndagen hadde Odin virkelig skjønt det og han og Dag Tore avsluttet med et kjempebra spor. Veldig bra!

Framover må Odin fremdeles ha litt påvirkning, men gjerne etterfulgt av at han blir satt i bilen noen minutter før sporet blir gått. Øk lengden av tid han sitter i bilen før han får gå. Øk også litt lengden på sporene, men husk at han må få korte spor innimellom. Jeg vet at du ønsker å bytte ut slutten med leken, ikke sporlegger i slutten Dag Tore, og gjør gjerne det, men ha med sporlegger på flere spor. Det er veldig motiverende for hunden. Gjerne legg sporlegger i enden av sporet, når sporet blir litt eldre også. Kjempemotiverende. Ta også gjerne med deg ryggsekken med masse godt oppi. Kan være det du bruker mellom det å ha sporlegger til det å ha kun en leke. Husk å skyndte deg langsomt, husk at du har en veldig ung hund. Vi snakket en del om det å ikke ha lydighet i sporet og i forbindelse med sporet. Viktig, noe du ble kjempeflink på !! Dere to kommer til å bli en kjempeflink sporekvipasje om du trener videre med Odin. Du er kjempeflink og fører hunden fint i skogen. Bare husk, Odin er ung og ikke gå for fort fram. Det er kjempelett å gjøre når en har en så god hund som du har :-) Husk også å sett deg ned når du roser. Du er en høy mann i forhold til lille Odin, og du blir ikke så dominerende når du sitter.

Jeg håper virkelig at du fortsetter med sportrening, for dette blir bra !! Gleder meg til dag tre av kurset :-)

 

Mette Karin og Weathen terrieren Akela:

 

 

Akela er en artig og livlig tispe som virkelig er åpen og tilgjengelit. Mette har ikke vært borti spor før og ville gjerne at Akela skulle lære spor ved hjelp av godbit. Grunnen til dette var at Akela ikke var særlig glad i leker men desto mer glad i mat. Før kurset hadde Mette forberedt seg med å skjære opp fiskepudding. Fin farge når snøen er hvit :-) . Mette ble forklart hvordan hun skulle gå ut godbitspor, og la ut sporene selv. Når Akela ble vist fertgropen med godbiter i, tok det ikke lang tid før hun forstod at dersom hun fulgte sporet, lå det faktisk godbit i hvert avtrykk. Det kunne nesten se ut som om Akela hadde gått mange spor før, for hun skjønte veldig fort hva hun skulle gjøre.  Mette gjorde også alt slik som hun skulle, fint og rolig bak i linen og stoppet opp når hunden var usikker. Veldig bra, Mette! I slutten hadde Mette lag en haug med godbiter og Akela ble kjempeglad når hun fant disse. Sammen med skryt fra Mette var sporet et suksess.  Søndagen ble et av sporene Mette la, litt eldre enn det var planlagt, men det gjorde ikke noe for Akela. Hun jobbet veldig bra og kom til slutten som da var en kong fylt med pølser. Mette var kjempeglad og Akela likeså. Må si jeg ble litt imponert over hvordan Mette førte hunden. Rolig og lett.  I dette sporet fant vi også ut at Akela jobbet litt bedre når hun fikk litt mer avstand til Mette, så Mette ga litt mer line noe som fungerte kjempefint.  Der skulle også vært litt mer godbiter i slutten, men det hadde annen hund på søndagstur tatt med seg. Så, selv om det hadde vært en annen hund i sporet, gjorde det ingen ting. Eieren av denne hunden hadde ikke vært i sporet, så det var kun hunden. Dette var et kjempegodt spor. Nok en flott avsluttning på kurset.

Framover fortsetter du å legge godbiter i hvert avtrykk. Etterhvert hopp over noen godbiter. Pass på at du ikke har mønster i hvordan du kutter ut godbitene. Ettersom  tiden og mengde spor går, blir det mindre og mindre godbiter, eller for å si det på en annen måte, lengre og lengre del av sporet uten mat. Men, av og til, gå hele spor med godbiter jamt. Motiverende. Når du begynner med vinkler, legg gjerne godbiter like etter vinkelen, så får hunden en belønning for å klare vinkelen. Du også må huske at du må skyndte deg langsomt. Du har en voksen hund, men husk at dette er nylæring for hunden. Hun må få tid på seg til å lære. Hvis hun nå viser seg å være drektig, vil hun også ha mye hormoner. Ta hensyn til det når du trener spor. Ikke press henne for mye. Tilpass treningen til hunden. Du har en kjempefin hund som kommer til å bli en flott sporhund. Du er også veldig flink å føre hunden, så fortsett med det :-)  Pass på de små detaljene i starten på sporet. Blir veldig lett en vane om en lærer seg til litt kjappe løsninger :-)

 

Til dere begge, både Dag Tore og Mette. Dere har begge hunder som kommer til å bli kjempeflinke sporhunder. Dere er begge hundeførere som ser detaljer og tenker bra når dere trener. Kos dere med spor og husk å lage litt utfordringer for hundene deres. Aldri vær redd for å avslutte et spor dersom dere føler at dette ikke går helt bra. Det er bedre dere avslutter enn at dere presser hunden til å finne slutten. Smil og legg heller ut et nytt spor :-)  Gå gjerne litt tilbake til start og gi hunden påvirkning. Det synes de er kjempekjekt.

Gleder meg til å se dere igjen når vi skal ha dag tre! :-)

Sporkurs 21.-22. november

Så var det sporkurs igjen. :-) Jeg hadde ikke tenkt å ha flere kurs før jul, men der var et par som ville være med, så jeg tok en helg til. Jeg synes det er kjempegøy og jeg lærer stadig nye ting når jeg har kurs. Det viste seg at når helgen nærmet seg var det kun en av de to som ville ha kurs ikke kunne være med likevel, så da var det kun en deltaker igjen. Benthe Karin som var med på forrige kurs ville gjerne være med igjen, så da ble det to likevel. Må nesten være to for å kunne gjennomføre kurset, så tusen takk Benthe Karin for at du var med og gjorde det mulig å gjennomføre kurset :-).

Denne gangen hadde vi den største kurdeltakeren til nå. Det var St´Bernarden Frida. Frida er en flott hund. Stor og gossin. Frida var helgen etter kurset på Norsk Vinner utstilling og ble like godt Norsk Vinner!! Grattla masse både Marit, som eier Frida , og Frida!

Her er en liten presentasjon av Marit og Frida:

Marit og Frida kom til kurs og var klar for å lære seg spor. Vi hadde litt teori først, så satte vi igang. Vi startet med direkte påvirkning der Benthe Karin var sporlegger. Frida var veldig interessert i pølser så Benthe Karin tok med seg en hel pølse og en kong og viste det til Frida mens Marit holdt Frida i bånd. Benthe Karin fikk oppmerksomhetet til Frida og forsvant bak noen kasser som stod i starten av der vi la ut sporet. Det så virkelig ut som om Frida ville følge etter Benthe Karin, men det var ikke de store hoppene og iveren. Jeg var veldig spent på hvordan dette skulle gå. Når jeg så at Benthe Karin var kommet i skjul fikk Marit beskjed om å slippe Frida fram og vi startet sporet. Frida gikk noen skritt, først litt forsiktig med hodet høyt til dit hun hadde sett sporleggeren forsvinne. Marit ble stående. Her var det å vente til Frida satte nesen i bakken. Det gikk ikke så lang tid, så skjønte Frida at hun faktisk ikke kom videre med å stå der med høyt hode og kikke,  og satte nesen i bakken. Det gikk forsiktig framover men det gikk velidig rigtig framover. Frida løftet hodet et par ganger, men da ventet Marit, og Frida forstod at her måtte nesen i bakken. Og det bar videre mot Benthe Karin som satt i slutten. Når Frida kom fram til Benthe Karin var hun litt skummel, men Benthe Karin jobbet positivt og Frida kom bort til henne og fikk kos og pølse. Oppdrag løst. Vi hadde etterpå et spor til der Benthe Karin var i slutten, men fant ut at det nok for Frida var best å ta vekk sporleggeren. Kong med pølse ble lagt i slutten og det fungerte veldig mye bedre. Frida fikk likevel påvirkningen av sporlegger. Helt utrolig å se Frida ta det med spor så fort. Hun skjønte veldig godt hva dette var. Hun jobbet seg framover, sikkert og godt.

Det du må fortsette med Marit, er å gi Frida påvirkning en stund til. Etter noen spor kan du la etter at Frida har fått påvirkningen, la henne ligge i bilen en stund. Start med 5 min og la det bli lenger og lenger. Etter noen ganger holder det med at du viser henne når hun ligger i bilen, at du tar med deg det du vil legge i slutten. Da vil hun skjønne at du legger spor og du kommer til å gå kjempegode spor uten påvirkning. Skulle det gå dårlig en gang, bare gå litt tilbake og gi litt påvirkning. Det er lurt uansett. Veldig motiverende for Frida. Bruk gjerne noen hun kjenner godt når du påvirker. Tror også Frida setter pris på spor som går litt over og rundt ting. Hun har ikke noe problem med å jobbe seg gjennom en bue eller en vinkel. Om hun går litt av, stå og vent, så finner hun fram igjen. Det såg du veldig godt på det siste sporet vi gikk. Gi også lengre og lengre line til Frida når du går spor, slik at hun får jobbe selvstending. Når du nærmer deg litt tettere terreng eller vinker/buer jobb deg inn på linen. Ikke hold igjen hunden, men jobb deg selv nærmere. Frida har helt klart skjønt det med spor og trenger kun mengdetrening for å bli en kjempegod sporhund. Dette blir en norsk vinner i skogen også om du trener Marit :-) Gleder meg til å se fortsettelsen av dette!

Sporkurs helgen 7.-8. november

Da var det nok en helg med sporkurs. Også denne gangen var kurset på området til Øksnavad Vid. skole. Vi var heldig med været, bortsett fra at det var litt mer vind enn som kjekt er når en skal drive med innlæring på spor. Men, det såg ikke ut som om noen lot seg vippe av pinnen for det :-). På dette kurset var det fire deltagere. En Hollandsk Gjeterhund, en Flatcoated Retriver, en Rodesian Ridgeback og en Novia Scot Duck Tolling Retriver (Toller). Fire veldig forskjellige hunder, men helt utrolig hvor mye en lærer av å se så mye forskjellige løsninger. Kjempekjekt !

Her er en liten presentasjon av helgens ekvipasjer:

Steven og Rodesian Ridgeback tispa Libby på 10 måneder:

Steven og Tone bor sammen og var på kurs med hver sin hund. Egentlig skulle Steven gå spor med Cnertn, en Hollandsk Gjeterhund, men etter første sporet lurte jeg på om de to kunne bytte hund. Greit når ektepar stiller med hver sin hund, da kan en gjøre slik... :-) Var helt ærlig litt spent på svaret fra både Tone og Steven, men de var med på tanken. Slik ble det til at Steven fortsatte kurset med Libby, en Rodesian Ridgeback på 10 måneder. Libby har nok fått en del løsninger på overvær og hadde en tendens til å løpe fort noen meter, for å stoppe opp med løftet hode. Steven var mann nok til å holde henne igjen, og ventet til Libby tok ned hodet igjen og sporet. Dette var gøy å se. Dette ble bedre og bedre og Libby avsluttet med et kjempefint spor med Tone i enden. Veldig bra. Viktig for deg Steven at det er du som bestemmer tempoet på hunden i sporet. Libby har mye krefter så legg deg bakpå og la henne skjønne at hun ikke kan rase avgårde. Veldig viktig også å fortsette slik du slapp, men å stoppe å vente når hun løfter hodet. Dette er en hund som ikke må få løsning på overvær. Du må tenkte hele tiden på at vinden skal være i ryggen. Legg gjerne litt lenger spor enn det siste vi gikk, men ikke gå for fort fram, og husk, alltid gå tilbake litt. Etterhvert la henne ligge en stund i bilen etter påvirkning , da vil hun nok også bli litt roligere i starten av sporet. Bruk Tone med bag med kjekke ting  i slutten av sporet en stund, og prøv dere fram etterhvert å legge bare baggen, etterhvert bare den kjekkeste leken Libby vet om. Tror det er viktig at Libby får baggen sammen med en person en stund til, slik at hun kjenner igjen den, når personen er vekke. Legg også litt lengre og utfordrende spor for Libby. Over og under ting. Klatre litt i noen lier, der vil nok Libby senke tempoet og hun vil få et roligere søk. Dette blir bra! Kjempekjekt med en Rodesian Ridgebak som går spor!! Tålmodighet, og du får en kjempebra sporhund!!

 

Tone og Hollandsk Gjeterhund hanhund Cnertn på 6 måneder:

Tone skulle som sagt over egentlig ha gått med Libby, men det ble Cnertn som ble hennes sporhund for helgen :-) . Cnertn er en omplasseringshund som har vært hos Tone og Steven i ca en måned. Cnertn start i livet var nok ikke så lett, så han var en forsiktig liten fyr. Cnertn hadde ikke opplevd så mye før han kom til Tone og Steven, så veldig mye var nytt for ham. Viktig med en slik hund at all læring blir positiv. Noe som er viktig for alle, men spesielt for slike som Cnertn. Cnertn var ikke så lett å gire opp. Han viste ikke helt hva han skulle gjøre. Vi kjørte direkte påvirkning og han fikk gå direkte spor. Han hadde nesen litt høyt, men ikke mer en noen cm over bakken. Han fikk selvfølgelig ikke gå med høyt hode og få overværsløsning, Det viktigste for han var at han fikk en veldig positiv slutt, så kommer nesen fort helt ned. Siste dagen fikk Cnertn to korte spor etterhverandre med masse påvirkning, noe som ga veldig godt resultat.  Når du fortsetter, Tone, må du tenke masse positiv påvirkning før sporet. Gjerne stå bak noe, slik vi sto bak bilen, og la sporlegger påvirke derfra. Gjerne ute i skogen, der du kan stå bak en stor sten eller noe slikt. Sporlegger forsvinner bak stenen og legger sporet direkte. På den måten slipper du å ta Cnertn vekk slik at han ikke får synspåvirknig, og han vil sansynligivs holde fokuset oppe bedre. Ikke sikkert første gangen, men prøv noen ganger, så skal du se at hunden forandrer seg :-). Cnertn må heller ikke få løsning på overvær eller syn, så Steven, gjem deg godt !! Korte spor er kluet nå i starten for Cnertn. Han er ung og trenger positiv erfaring på at det kjekke kommer ganske så fort for å holde oppe fokus og iver. Husk å skryte myyyyyye !!!!! Han vokste 10 cm når han fikk holde leken og ble klappet og fikk skryt. Veldig viktig! Så Tone, her er det ufattelig viktig å skynte seg langsomt. Hvis du gjør det, vil du se at Cnertn kommer til å bli en god og ikke minst nøye sporhund!

Benthe Karin  og Toller tispa Bella på 9 år:

Benthe Karin og Bella har vært med å trent litt spor før kurstet, så hun var kommet litt lenger enn de tre andre på kurset. Med Bella går vi godbitspor, noe som ser ut som om det fungerer veldig bra. Bella er en verdig dame som vet hvordan hun vil ha ting. Rolig og sindig, men ganske så bestemt. Det som er morsomt å se er at når Bella skjønner at hun skal gå spor, blir hun helt med. Hun vet helt klart hva som skal skje, og det ser ut som om hun gleder seg utrolig. Hele hunden skjelver :-). Til nå har vi gått forholdsvis korte spor som har gått rett fram. I løpet av helgen la Benthe Karin vinkler på sporet, noe som ikke bekymret Bella en plass. Hun tok vinkelen på en måte som jeg ble helt imponert over. Dette var da ingen sak. Vi økte også lengden, noe som heller ikke så ut som var noe problem for Bella. Hun sporet avgårde og var kjempehappy for å finne slutten. Den er en liten pølsesnabb og en ball.  Så, Benthe Karin, du må bare fortsette som du holder på. Øke lengden litt etter hvert, også gå på forskjellige underlag, både skog og gress. Gjerne varier underlaget slik at du får forskjellige underlag i ett og samme spor.  Litt etter litt la Bella få mer line, slik at hun til slutt kommer ut på ca 10 meter. Gjerne mer. Heller jobb deg inn på linen om du blir litt usikker eller om Bella stopper eller går av sporet. Fortsett å ta vekk godbitene, men også du, gå tilbake av og til slik at der er litt godbiter i sporet igjen. Begynn å la sporet ligge litt lenger. Øk liggetiden litt etter litt, men alltid husk å gå tilbake av og til.  Dette er en "gammel dame" som beviser at det går ann å lære gamle hunder nye ting !Bella er allerede en kjempeflink sporhund, og vil bare bli bedre og bedre med mer trening! Kjempebra!!

Jens med Flatcoated tispa Misty på 10 måneder:

Jeg skjønte fort at Jens hadde øvd litt før han kom på kurs, og måtte spørre om han hadde jukset litt og det hadde han. :-) . Misty er som Flater  flest, ganske så med på det som skjer. Hun fikk direkte påvirkning med Benthe Karin med bag med masse godt oppi i enden av sporet. Dette fungerte veldig bra. Misty har som Libby, ganske så god fart i sporet, noe som gjør at Jens må helt klart inn og bestemme tempoet. Misty skjønte fort at hun måtte ha nesen i bakken for å finne fram, og Jens var flink til å stoppe når han så at hodet gikk opp. Veldig bra.  Misty avsluttet med et spor som var litt lengde på og hadde en bue. Dette var ikke noe problem, foruten at Jens hadde gjemt slutten litt ved siden av sporet.. :-) Veldig viktig Jens, at du fortsetter å stoppe når Misty vil sjekke ting utenfor sporet. Dette er typisk Flat, så ha is i magen og vent. Ikke hjelp henne før hun melder seg helt ut. Hun lærer bedre av det hun finner ut av selv, uten hjelp fra deg. Etterhvert som du går flere spor, lærer du å lese hunden når hun er på eller av sporet. Bytt etterhvert ut mannen i slutten med bagen med alt det gode i. Hold på med dette en stund, før du bytter ut bagen med den leken som hun synes er kjekkest i verden. Ikke gå for fort fram her, og husk, gå tilbake slik at hun får både mann og bag, eller bare hele bagen i slutten. Gjerne gjør dette når du har lagt lange spor. Slik får du opp motivasjonen hennes for å gå lange spor neste gang også. Forsøk på forskjellige underlag, la sporet gjerne gå fra skog til gress ol. Greit å legge slike spor selv, så du kan stå og vente om hun skulle gå av. Men husk, ikke styr hunden! Legg utfordringer til henne. Litt klatring over og under ting er kjekt og utfordrende. Misty er helt klart en hund som har forstått det med spor, men husk,  det er lett å gå litt for fort fram med slike hunder, så skyndt det langsomt Jens! Du har en god sporhund, og hun blir enda bedre om du lar henne lære videre i et langsomt tempo. Husk, hun er bare 10 måneder og dere har mange gode sporår foran dere. :-)

 

Jeg vil til slutt takke alle fire deltakerene for en kjempefin helg. Håper virkelig alle fire fortsetter med sportreningen og at vi sees igjen på en senere samling. Husk å skyndt dere langsomt, folkens. Kos dere på sportrening!

Sporkurs 24.-25. oktober 2009

Da var sporkurset som ble holdt i helgen ferdig, og seks hunder med førere så ut som om de var fornøyde med helgen. Alle seks hundene var forskjellige og det var kjempekjekt som instruktør å se at alle kom godt i gang med sporing. Det er jo ikke så veldig langt en kan komme på en helg, men jeg må si at jeg er mektig imponert over alle som var med. Alle hundene skjønte hva spor var og hadde en enorm progresjon på så kort tid. Jeg håper de alle fortsetter med treningen. Jeg håper å kunne arrangere en oppfølging etter jul, og vil da ha en uoffisiell konkurranse for de som vil være med. Det blir bare på gøy og skal være som en motivasjon for å trene videre.

Her er en liten presentasjon over helgens deltagere.

Turid og Terje deltok med sin riesenschnauzeren Hedda. Hedda er 3,5 år. Hedda gikk fikk godbitspor og hadde fin progresjon. Hun har litt byttekonflikt, så vi tok bort leke i slutten og erstattet det med godbit/mat, noe som fungerte veldig bra. Jeg håper virkelig at Turid og Terje fortsetter slik de avsluttet på kurset, så blir Hedda en vedlig bra sporhund. Pass bare på at nesen skal være i bakken, og at Hedda ikke får løsning på overvær. :-)

 

Jeanett deltok med sin 3 år gamle pomeranian Benny . Benny var kursets desidert minste hund, men viste at det å kunne gå spor ikke kommer an på størrelsen. Han var ikke spesielt glad i ting, så han gikk godbitspor, noe som fungerte veldig bra. Benny forstod fort hva spor var og holdt stø kurs gjennom de to dagene. Kjempebra. Siste sporet var også med godbiter men også med mann i slutten. Det var artig å se en liten hund med hele hodet i en godbitpose sammen med sporlegger. Fortsett som dere slapp. Ta etter hvert bort godbitene i sporet, litt etter litt, så vil Benny bli den flinkeste pomeranianen her i området til å gå spor. Veldig bra !

 

Silje og Trond deltok med hovawarten Bertil på 4 måneder. Bertil var kursets yngste deltager på 4 måneder. Han startet og fortsatte med godbitspor. Jeg synet det er viktig at en slik rase får inn ro og nøyaktighet i sporet, og det så ut som om Bertil koste seg. Han startet med kort spor, og avsluttet med et som var tre ganger så langt med mann i slutten. Det var Silje som egentlig var på kurs, men hun ble syk på søndagen, så mannen Trond overtok. Dette førte ikke til noen vanskeligheter for Bertil som fortsatte sin gode progresjon gjennom helgen. Fortsett der vi slapp på siste kurset. Ta etterhvert bort godbitene litt etter litt og legg sporene over og under ting, for det tror jeg Bertil setter pris på. Ha veldig gjerne sporlegger i slutten. Dette blir en bra sporhund !

 

Elsa deltok med mini labbetussen Lotta som er 10 måneder. Lotta er en hund som ikke helt klarer å konsentrere seg over lang tid, men hun forstod helt klart hva spor var for noe, og konsentrasjonen vil komme med erfaring og trening. Vi startet med godbitspor, men fant ut at Lotta trengte mer motivasjon og fart. Vi endtre defor opp med spor med direkte påvirkning og deretter spor. Hun løste dette på en aldeles utmerket måte. Lotta syntes det var kjempegøy å finne mor i skogen, og gikk helt nøyaktig spor fra start til slutt. Lotta må fortsette med å få mann i slutten på sporet. Sporlengden kan helt klart økes noe, for dette er ikke noe problem for Lotta.  Kjempebra!

 

Benedicte deltok med blandingshunden Fie på 1,5 år.  Benedicte har vært på flere kurs, så det var helt klar at Fie viste hva spor var. Fie fikk også godbitspor, noe jeg tror er bra for henne for å få ned tempoet litt. Benedicte fikk også noe tips om hvordan hun skulle føre hunden, noe hun ble veldig flink til. Framover må Fie få spor som gir henne litt utfordringer, gjerne med gjenstander eller godbiter i. Mann i slutten kan gjøres noen ganger, men tren masse med leke, for minke stresset litt. Gjerne øk lengden på sporene, også gå spor som andre har lagt. Ha da med sporlegger bak, hvis det blir problemer. Fie kan gå spor, men kan sjekke litt til siden av sporet av og til, og da må Benedicte være obs, slik at hun ikke følger Fie ut av sporet. Husk også å legge deg bakpå Benedicte. Det er du som bestemmer farten :-) Dette blir veldig bra !

Ragnar og Marius deltok med scheferen Cassie på 3 år. Ragnar var den som meldte seg på kurset med Cassie og sønnen Marius ble også med. Både Ragnar og Marius gikk spor med Cassie. Med Cassie startet vi med godbitspor, noe som gikk veldig bra i starten. Vi så at Cassie trengte mer motivasjon og fart, og vi la derfor ut spor med direkte påvirkning og mann i slutten. Det var da Ragnar som gikk ut sporet og Marius som var fører. Dette gikk veldig bra og det så ut som om Cassie syntes slike spor var kjempegøy. Fortsett med spor med påvirkning. Ha mann i enden med sekken med godbiter og leker. Ta etter noen spor Cassie vekk og inn i bilen igjen etter påvirkningen. Vent noen minutter for deretter å ta henne ut og gå sporet. Etter hvert vil Cassie ikke trenge denne påvirkningen og gå spor så det suser uten. Ta ettervhert bort mannen i slutten, men la sekken med alt det gode i stå. Cassie har alt i seg for å bli en kjempegod sporhund. Det viste hun virkelig den siste dagen ! og Marius, fortsett å trene hund. Dette har du anlegg for! :-) Ha med far så han kan hjelpe det i starten. Veldig bra av alle tre !

 Jeg takker alle deltagerene for en flott helg. Kos dere med spor og skynd dere langsomt !

Sporkurs høsten 2009

Jeg har i løpet av høsten planer om å holdte et sporkurs. Er du interessert i å være med på sporkurs med din hund, ta kontakt.

Kurset vil være for nybegynnere, og vil være åpent for alle raser uansett alder. Dette vil være et helgekurs. Kurset vil bestå av en liten teoridel på ca en time. Deretter er det ut og spore !! Målet for kurshelgen er at hundene skal kunne gå  forholdsvis ferske spor uten påvirkning. Dersom en ønsker det kan jeg sette opp et oppfølgingskurs noen uker senere, der vi viderutvikler og går lengre og eldre spor.

Dato og sted for kurs vil komme snart !