Jasons side

Siden for brukshunder

Her litt info fra vår treningshverdag

31.januar 2007

Vel, jeg er vel ikke flinkest til å oppdatere treningssiden. Det betyr imidlertid ikke at vi ikke trener. Som dere har sett , hvis dere har lest "hva skjer" har det vært en heller laber helg. Med Jason syk og jeg har jobbet, så det har ikke blitt så mye trening. Men; nå er vi der vi skal igjen.

Siden siste innlegg har vi trent litt feltsøk, som i grunnen ikke har noe med IPO programmet å gjøre, men Drina synes det er kjempegøy og hun får utviklet søket og ikke minst søksutholdenheten sin. Veldig bra!

Foruten dette har vi trent en del apportering, så nå kan jeg si at denne virkelig sitter. Det vi jobber mest med nå er farten inn, og den begynner å bli veldig bra. Var litt forsiktig i startet med å bruke ball og kong som forsterker her, i tilfellet hun da ville slippe apporten, men nå slipper hun ikke og kommer som et lite lyn. Ganske morsomt! Jeg ser helt klart fordelen med å ha en liten hund.... Alt Jason gjør blir noe tregere enn Drina, selv om Jason er kjapp på apporten...

Ellers så går vi fri ved fot og har innkallinger. I dag startet vi litt på fellesdekk.. det skulle egentlig bare være enkeltdekk, men i og med at Jason også var ute ble det fellesdekk.. Selvfølgelig la også han seg på dekk kommandoen..  Var kanskje litt vel mye med Jason gående rundt, men et såg ut som om lille Drina tok det hele ganske så bra. Hun reiste seg første gang jeg gikk et par skritt bort. Hun har jo ikke lært dette ennå, men når hun da fikk en "nei" og ble leiet tilbake og lagt ned igjen på samme plass, forstod hun poengen. Hun låg ikke lenge, bare ca et halvt minutt eller så. Vi gjentok noen ganger og hun så ut som hun tok poenget. Må utvide etterhvert. Artig meg en hund som tar ting så veldig fort, men veldig farlig.... om jeg ikke husker på det og går for fort.. ser bra ut så langt.

24.november 2006

Nå er det høst med regn og vind, men treningen må man allikevel gjennom. Utrolig med de her hundene; uansett hvor dårlig været er , er de klar for trening og tur. Den siste tiden har vi mest konsentrert oss (meg og Drina) om lydighet. Ikke helt lett når en er 8-9 måneder, på veg i løpetid og har masse "fluer" i hodet... Men, det skal sies; Drina er en hund som vil masse og bare hun får det "forklart" på rette måten, går det ikke lang tid før ting sitter. De siste to dagene har vi trenet apport.  Hadde en alvorlig diskusjon før hun fikk med seg hva jeg mente med å holde fast, men så gikk det inn, og nå er hun veldig flink. Det er nesten skremmende hvor fort hun tar ting. Lærte apporten i går, og i dag har hun nesen perfekt innsitt i front, der hun holder apporten til hun får beskjed om noe annet. Jeg begynnte å bruke godbit i går, slik at hun ikke fikk noe før hun gjorde det rett. Lille frøkna tok hintet, og apporten sitter... Det jeg gjør nå er å sette henne med apporten i munnen og har innkalling. Har også lagt apporten mellom meg og henne, der jeg sier apport, hun kommer, plukker apporten på veg og sitter fint i front.. med apporten i munnen.  Nå må jeg bare huske på å ikke gå for fort fram, men trene på dette i alle situasjoner og miljøer. Tror apporten skal bli bra jeg..!

Utenom apporten, var vi forrige helg med en kollega som skulle trene sine narkotikahunder. Vi hadde fått en stor låve til disp, så her ble det trening på alle hundene. Min kollega trenet med sine hunder, Jason fikk seg en runde med rundering inne, og vi tok miljøtrening med Drina. Dette var et miljø som hun aldri hadde vært i før, med allt en kan tenke seg. Dette så det ikke ut som om frøkna hadde noe nevneverdig problemer med. Jeg hadde lagt ut en bitepølse, for å se om hun ville markere på denne på sin ferd. Etter en stund gjode hun det. Når vi gjentok det hele like etter, så vi helt klar at hun hadde minnebildet i orden. Hun søkte veldig bra, og fikk fort bitepølsen (som nå lå en ny plass) i nesen. Det var morsomt å se hvordan hun jobbet seg i fertgaten mot den, og var så happy når hun fant! Dette er helt klart noe vi må fortsette med. Ikke noe jeg skal bruke til noe, men veldig klart kjempegøy for hunden, og en fin måte å utvikle søket. Jason synes også at innendørssøk er kjempegøy, og det at det er et selvstendig søk, men innenfor et avgrenset område, er veldig greit. Jeg kan se når han begynner å bli sliten, og legge opp søket etter det. Man må jo ta vare på hjertepasienten.

Vi har også gått spor i det siste, selv om det nok er blitt litt mindre. Men , Drina viser at hun har minnebildet i orden der også, så dette kommer til å bli bra. Har forsiktig introdusert henne til gjenstander i sporet, og det at hun faktisk skal legge seg ved disse. Ser ut til at dette også skal gå bra, må bare bruke veldig mye tid og masse positive forsterkere her.

25.oktober 2006

Litt tid siden jeg har oppdatert denne siden. I det siste har vi konsentrert oss litt om lydighet. Drina har lært å halse på kommando... vel, det sitter ikke helt ennå, men når jeg binder henne opp og gir kommandoen, og i tillegg har en bitepølse, kommer halsen. Jeg ble litt overrasket over hvor grov halsen hennes var. Før det første bjeffet kom, må jeg si at min tålmodighet ble virkelig satt på en prøve. Men, det er nå engang slik en må gjøre denne øvelsen.... vente og vente til første lyd kommer.. Første lyd var kun et lite pip, så ble det mer og mer. Nå halser hun av hjertens lyst. Prøvde å si gi hals til henne når hun satt uten selen på og hun var løs, men da sendte frøkna meg noen rare blikk... var ikke helt med på det... men det kommer. Må bare få befeste komandoen litt mer, og generalisere.. Nå er hals forbundet med at hun er bundet, har på sele og at jeg står forran med bitepølse.  Men hun er en lærevillig hund, så her må jeg være tolmodig og gå sakte fram.

Ellers har vi konsentrert oss litt om å gå fint på plass. Går ikke mange skrittene før belønningen kommer. Jeg gikk litt for fort fram et lite øyeblikk, og fikk raskt respons på at dette var hun ikke helt med på. Ser ut som om hun kan bli en fin lydighetshund, for hun vil masse !

Som dere ser av bildet har også lille frøkna lært sitt og bli. Ikke for lenge og ikke for langt ennå, men hun skjønner at hun må bli selv om jeg går. Trener små drypp hver dag, slik at hun får befestet øvelsene. Måtte jo ta bilde når de satt så fint begge to. Fram til nå har Drina løpt avgårde når jeg beveger meg, så jeg klarte faktisk å forevige den første sitt og bli ! ganske så stolt over det !

11.9.06

Drina:

Nå begynner sporet ordentlig å sitte på Drina. Hun må samles litt før vi begynner, så går sporet veldig bra. Legger fremdeles godbiter i sporet, men hun tar langt fra alle. Det er morsomt å se at hun faktisk snuser i hvert enkelt fottøyavtrykk og er så nøyaktig. Har nå begynnt å legge sporene forbi litt ting som kan distrahere, uten at det ser ut til å ha noen innvirkning på frøkna.  Når det gjelder på plass kommandoen, er den på god veg til å bli befestet. Tar noen små økter hver dag, slik at hun får det med seg. Dette ser ut til å gå vegen. Det jeg nå må få trenet mer på er bitingen. Har noen små økter med dette også innimellom, men veldig korte for jeg ser at hun blir fort sliten. Mye nytt som skal læres av en liten hund.

Jason:

Jason får bare lek og gøy for tiden. Han gikk et lite spor her for noen dager siden, og er kjempefornøy med det. Når jeg trener Drina, får han også noen små lydighetsøkter, men det er kun få minutter slik at han blir holdt litt i ånde. Det ser ut som om han koser seg verre og mengden ser ut som er nok for en gammel (vel ikke så gammel) hund..

 

30.august 2006

Sommerferien er over for denne gang og det regner og regner. MEN det ser ikke ut til å sette stopper for humøret til hundene, selv om Jason må overtales til å gå ut om morgenen. Drina derimot er full av energi og mer enn klar. Har fått gått noen spor med henne, og ser at dette er en hund som nærmest bobler av energi. Hun vil så gjerne , alt på en gang, så jeg må si at jeg får testet tålmodigheten min så det holder. Siste sporet vi gikk var en ganske langt spor på gress. Drina går ut i hundre, og må roes ned for i det hele tatt få med seg at hun må konsentrere seg for å få med seg hele sporet. Litt is i magen fra meg og vi kom i land. Her var det bare til å stå i ro, uten å si noe som helst, før hun fant ut at nesen faktisk må være i bakken hele tiden. Ingen framdrift uten. Men heller ikke noen kommentar fra meg. Bare ros når hun gjorde rett. Jeg lærte mye om Drina og hennes måte å gå spor på på dette sporet. Det såg ut som om Drina hadde stor lærdom. Jeg håper i alle fall det. Det vil jo vise seg ved neste spor.  ...og oppi det hele må jeg huske at hun kun er 6 måneder..

Vi har trent en del "på plass" den siste tiden. Hun ser ut til at hun skjønner hva hun skal , men bommer litt av og til og setter seg noe skjevt. Dette er noe jeg kommer til å jobbe med framover, slik at det sitter før jeg går noe særlig videre. Øktene vi har er veldig korte, med masse lek og gøy. Drina skal lære at lydighet er gøy, selv om hun etterhvert skal få større og større krav. Viktig å lære de små detaljene riktig fra begynnelsen, og de kan ikke tvinges inn i hodet på en liten hund.

Innkalling er helt klart noe hun har funnet ut at er gøy. Mor har jo godbit hver gang !  Men jeg må jo også i den anledning ta med at hun kom seg ut av hageporten her en dag. Jeg skulle i postkassen og har nok ikke lukket den godt nok etter meg. I det jeg nådde fram til postkassen, hørte jeg lett galopp bak meg.. Drina i farta. og da var et par småting om innkalling glemt,, i alle fall noen øyeblikk. Jeg tenkte jo på biler og katter og alt annet som kunne komme... og fikk litt panikk.. det fikk jo frøkna med seg og spratt rundt meg , på et par meters avstand, og hadde det riktig så morsomt.. Når da mor fikk samlet seg litt og tenkte klart, og gikk fra hunden, ikke mot den, funket det hele så mye bedre. Drina kom seg trygt inn i hagen igjen, og jeg kunne puste lettet ut.

Jeg håper at jeg nå framover kan få trenet litt mer bitearbeid med Drina. Jeg trodde tidligere at hun hadde mistet alle tennene, men der tok jeg feil gitt. Men, nå skal alle være ute, og de nye begynner å ta form. Mangler litt på jekslene inners inne, men ellers er tennene der de skal være.

Jason, som er pensjonert og erklært sofahund, får også sine spor og lydighetsøkter. Helt lagt opp til hans hjerteproblemer. Jeg ser at han blir lett sliten, men han koser seg når han får gå noen meter fri ved fot. Derfor fortsetter vi med det. En glad hund lever lenger !

Jason, trening pr 29.juli 2006

Som dere sikkert har fått med dere, har Jason problemer med hjertet. Dette har resultert i at vi ikke lenger trener bitearbeid. Nå for tiden går det helst på spor, felt og lydighet. Jeg ved jo at Jason elsker bitearmen over alt på denne jord, så jeg har lagt den som sluttgjenstand i sporet. Det er en fryd å se hvordan han reagerer når han finner armen.. Det er lett å se at Jason er, der og da, verdens lykkligste hund ! Med armen i munnen tar han avgårde og har det kjempegøy. Snakk om motivasjon på sporet!

Den siste tiden har det vært veldig varmt , så Jason har hatt rolige dager. Han var med på trening når Drina var på bitetrening, og han måtte jo få seg et bitt på Hans Erik. Ikke noe mer enn et bitt og ferdig! men.... Jason var i himmelen. Tror ikke jeg har sett at han har bitt bedre. I grunnen ikke rart, for det er mange måneder siden sist!  Jeg kommer nok til å la ham få et bitt i ny og ne, bare for å tilfredstille hunden. Han kommer nok aldri mer til å starte i en konkurranse med biting, men jeg skal prøve å starte lydighet og spor, slik at han holdes i gang.

Trening med Drina, pr 29.7.06

Ja, nå har jeg hatt Drina i noen måneder, og vi er kommet godt i gang med treningen. Det vi til nå har fokusert på, er spor og innkalling.

Spor:

Sporene har til nå gått på gress, men jeg kommer i nærmeste framtid å legge spor i variert terreng, for å få Drina vil å konsentrere seg maksimalt, og også for å la henne få max variasjon. Lengste sporet til nå er vel ca 100 meter, og det virker ikke som Drina har noen nevneverdige problemer med dette.

Lydighet:

Innkallingen er blitt veldig bra. Drina er observang og synes det er kjempegøy å komme og sitte forran mor.  Den siste uken har vi også holdt på å lære "på plass". Dette var noe vanskelig å forstå i starten, men nå begynner hun å skjønne at hun skal komme inn og sette seg ved siden av meg. Når hun da ser opp på meg får hun belønning. Kjempegøy!!

Framover skal vi fokusere mest på kontakten, og at "på plassen" blir rett g fin. Tror nok dette skal gå bra !

 

Bitetrening:

Fram til nå har bitetreningen bestått i lek med fille. Siste tannen falt ut her om dagen, så vi har vært litt forsiktig slik at dette ikks skal bli negativt og vondt. Sist uke var vi for første gang på treninggsbanen og Drina fikk kampe litt med Hans Erik som figurant. Det ble brukt skinnfille, noe som Drina ikke har bitt i før, men det så ikke ut som om det var noe problem. Drina var helt med og var så stolt når hun fikk løpe til bilen med skinnfilla i munnen.